Navigatiekoppelingen overslaanDefault

  • Recent

Europees Reinigingsdocument

Het ECD is het resultaat van de samenwerking tussen EFCTO, ECTA en Cefic.


 

Europees Reinigingsdocument (ECD)

Het Europees reinigingsdocument (hierna het EFTCO Cleaning Document/ECD) is het resultaat van een samenwerking tussen de EFCTO, ECTA en Cefic.

Vóór de totstandkoming van het ECD gaven tankreinigingsbedrijven zelf reinigingsattesten uit die qua inhoud, afmeting en lay-out allemaal anders waren. Dankzij de ontwikkeling van een uniform attest in Europa is deze diversiteit aan reinigingsattesten verleden tijd. Het ECD biedt niet alleen voordelen dankzij uniformiteit, maar staat tevens garant voor kwaliteit. Het gebruik van het ECD is immers exclusief voor tankautoreinigingsbedrijven die een SQAS audit hebben ondergaan. Voor meer informatie over SQAS tankcleaning gaat u naar www.sqas.org.

In Nederland wordt door de ATCN als aanvullende eis gesteld dat men voldoet aan de eisen van de ATCN-erkenningsregeling. Meer informatie over de erkenningsregeling treft u tevens aan op deze website. Door een aantal objectieve criteria te stellen waarborgt de ATCN dat de gebruikers van het ECD garant staan voor een hoge graad van dienstverlening en dat deze bedrijven concurrentie niet boven de zorg voor het milieu plaatsen. Het ECD heeft tevens de volgende voordelen: dezelfde informatie bevindt zich op het document altijd op dezelfde plaats, dit maakt het gebruik door operators op laadplaatsen, chauffeurs etc. eenvoudiger. Het gebruik van een unieke nummering en een kopieerbeveiliging voorkomt bovendien vervalsing van het reinigingsdocument.

Het gebruik van de EFTCO reinigingscodes (beschikbaar in verschillende talen) maakt het voor iedereen inzichtelijk welke reinigingsprocedures gevolgd zijn.

SQAS en de erkenningsregeling staan geheel los van lidmaatschap van de ATCN. Derhalve heeft ieder tankautoreinigingsbedrijf in Nederland vrij toegang tot het ECD mits aan de spelregels wordt voldaan.

E-ECD

De Europese brancheorganisatie Cefic heeft in samenspraak met de Europese vervoerders van
chemische producten (ECTA) en de Europese tankcleaning bedrijven (EFTCO) een andere
manier van werken opgezet waarbij het administratieve systeem volledig is gedigitaliseerd; het zogenaamde Electronic EFTCO Cleaning Document (E-ECD).

Om digitale samenwerking te faciliteren en om antwoorden te geven die inhererent zijn aan
de IT problematieken van data delen is een speciale ‘non-profit’ entiteit opgezet met de
naam ECLIC (European Chemical Logistics Information Council) waar vertegenwoordigers
van de genoemde drie branches in participeren. Het is derhalve een breed gedragen systeem waar alle partijen in de toekomst een efficiëntieslag mee kunnen doorvoeren.

Het systeem is sinds de start van de ontwikkeling in 2015 inmiddels zover doorontwikkeld dat
bedrijven het nu in de praktijk kunnen gaan gebruiken. De voordelen van het gebruik van het E-ECD zijn onder meer : verhoogde productkwaliteit en minder risico op cross-contaminaties, vermindering van wachttijden aan de poort door controles die vooraf kunnen plaatsvinden en minder kans op administratieve fouten. Voor meer informatie: https://www.eclic.eu/